Johto ja toimisto
- Juha Peltonen, LitT, dosentti, johtaja, juha.peltonen(at)hula.fi, 0943421014, 0407042521 (esittely)Juha on suorittanut liikuntatieteiden tohtorin, lisensiaatin ja maisterin tutkinnot Jyväskylän yliopistossa. Osan jatko-opinnoistaan hän suoritti Kanadassa (University of Waterloo), samoin kuin väitöskirjan jälkeisen post-doc -koulutuksensa (Western University). Hän on ensimmäinen liikuntafysiologian dosentti Helsingin yliopistossa, jonka Liikuntalääketieteen yksikössä hän toimii tutkimusjohtajana Urheilulääketieteen säätiön johtajan toimen ohella. Juhan tutkimusalueen ydin on hengitys- ja verenkiertoelimistön akuuteissa rasitusvasteissa, harjoittelun ja hengitysilman happiosapaineen vaikutuksessa niihin sekä vuoristoharjoittelussa. Juhan tausta huippu-urheiluun on soudussa, jossa hän oli aikanaan MM-tason soutaja ja soutumaajoukkueen päävalmentaja.
- Arja Uusitalo, LT, dosentti, ylilääkäri, arja.uusitalo(at)hula.fi, 094342100 (esittely)Arja on lääketieteen tohtori, dosentti, liikuntalääketieteen erikoislääkäri sekä kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri ja Helsingin urheilulääkäriaseman ylilääkäri. Arja toimii monipuolisesti ja aktiivisesti lääkärinä liikunnan ja urheilun parissa. Hän on työskennellyt kilpailulääkärinä ja joukkuelääkärinä kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ja otteluissa mm. yleisurheilussa (SUL:n lääketieteellinen valiokunta), maastohiihdossa, mäkihypyssä, jääkiekossa, pesäpallossa, voimistelussa, ja matkaluistelussa. Hän on työskennellyt myös järjestöissä ja yhdistyksissä liikuntalääketieteen erikoisalaa eteenpäin vieden sekä aikanaan dopingtestaajana. Arjan erityisosaamista ovat stressiin ja ylikuormittumiseen liittyvät asiat, josta hän on myös tehnyt väitöskirjan sekä suorituskykyisyyteen liittyvät asiat, naisurheilu, ja liikkujan oireet (rintakipu, hengenahdistus, väsymys, rytmihäiriöt, lihasoireilu, huimaus, pahoinvointi, kivut ja säryt ja painon muutokset) ja niiden selvittely. Ennaltaehkäisevä toiminta on hänelle tärkeä asia sekä käytännössä että tutkimuksessa sekä teknologian hyväksikäyttö siinä ja diagnostiikassa. Arja on edelleen itsekin kovasti innostunut liikkuja ja aikanaan kilpaurheillut maastohiihtäjänä ja kestävyysjuoksijana. Lisäksi Arja vastaa Helsingin yliopistossa liikuntalääketieteen erikoistumiskoulutuksesta.
- Sari Söderlund, taloussihteeri, sari.soderlund(at)hula.fi, 0943421011
- Juha Peltonen, LitT, dosentti, johtaja, juha.peltonen(at)hula.fi, 0943421014, 0407042521 (esittely)
Lääkärit
- Julia Järvimäki, LL, liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, julia.jarvimaki(at)hula.fi (esittely)Julia valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta 2013 ja hän erikoistuu tällä hetkellä liikuntalääketieteen erikoislääkäriksi HULA:ssa. Työkokoemusta Julialla on kertynyt useilta eri erikoisaloilta ja mm. pitkähkö työhistoria Puolustusvoimilla, joten hän voi tarvittaessa ottaa kantaa myös nuoren urheilijan palveluskelpoisuuteen. Julia ratkoo yhtä suurella innolla ja mielenkiinnolla niin huippu-urheilijan kuin vasta liikuntaharrastustaan aloittelevan asiakkaan terveyspulmia. Osa Julian työstä toteutuu yhteistyönä HULA:n ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean kanssa. Tulevalla kaudella Julia toimii myös HIFK:n A-junioreiden toisena lääkärinä.
- Stefan von Knorring, LL, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, stefan.knorring(at)hula.fi, 094342100 (esittely)Stefan on Helsingin yliopistosta valmistunut liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja hän toimii Urheilulääkäriaseman vastaanottotoiminnan vastuulääkärinä. Stefanilla on kokemusta lääkärinä eri urheilulajeissa, niin aikuisten kuin junioreiden parissa, erityisesti joukkuelajeissa. Kilpaurheilijoiden lisäksi Stefan auttaa kaikenikäisiä liikkujia kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa, kuten liikuntavammoissa, ylirasitustiloissa ja hengitysvaikeuksissa. Erityisosaamista myös lasten ja nuorten rasitusvammoista. Stefan toimii Suomen miesten käsipallomaajoukkueen lääkärinä ja myös Olympiakomitean tukiurheilijoiden omalääkärinä. Stefan on toiminut myös Suomen joukkueen lääkärinä kesä- ja talviuniversiaadeissa v. 2005-2015. Stefan palvelee suomen lisäksi myös ruotsiksi (äidinkieli) ja englanniksi.
- Klaus Köhler, LL, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, klaus.kohler(at)hula.fi, 094342100 (esittely)Klaus on Helsingin Yliopistosta valmistunut liikuntalääketieteen erikoislääkäri. Hän työskentelee monipuolisesti eri urheilulajien lääkärinä niin aikuisten kuin junioreiden parissa. Klaus on hankkinut runsaasti myös kansainvälistä kokemusta koulutuksista ja urheilukisoista. Kilpaurheilijoiden lisäksi Klaus auttaa kaikenikäisiä liikkujia kaikissa terveyteen liittyvissä asioissa, kuten liikuntavammoissa, ylirasitustiloissa ja hengitysvaikeuksissa. Erityisosaamista myös lasten ja nuorten rasitusvammoista. Klaus on muun muassa HJKn joukkuelääkäri sekä lumilautailun, alppihiihdon ja freestylehiihdon maajoukkueiden lääkäri. Hän on pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn asiantuntijalääkäri ja toimi Suomen joukkueen lääkärinä Pyeongchangin Olympialaisissa 2018 sekä kisojen vastaavana lääkärinä koripallon EM-kisoissa Helsingissä 2017. Klaus palvelee huumorilla ja intohimolla suomen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi ja norjaksi.
- Arja Uusitalo, LT, dosentti, ylilääkäri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri, arja.uusitalo(at)hula.fi, 094342100 (esittely)Arja on lääketieteen tohtori, dosentti, liikuntalääketieteen erikoislääkäri sekä kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri ja Helsingin urheilulääkäriaseman ylilääkäri. Arja toimii monipuolisesti ja aktiivisesti lääkärinä liikunnan ja urheilun parissa. Hän on työskennellyt kilpailulääkärinä ja joukkuelääkärinä kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ja otteluissa mm. yleisurheilussa (SUL:n lääketieteellinen valiokunta), maastohiihdossa, mäkihypyssä, jääkiekossa, pesäpallossa, voimistelussa, ja matkaluistelussa. Hän on työskennellyt myös järjestöissä ja yhdistyksissä liikuntalääketieteen erikoisalaa eteenpäin vieden sekä aikanaan dopingtestaajana. Arjan erityisosaamista ovat stressiin ja ylikuormittumiseen liittyvät asiat, josta hän on myös tehnyt väitöskirjan sekä suorituskykyisyyteen liittyvät asiat, naisurheilu, ja liikkujan oireet (rintakipu, hengenahdistus, väsymys, rytmihäiriöt, lihasoireilu, huimaus, pahoinvointi, kivut ja säryt ja painon muutokset) ja niiden selvittely. Ennaltaehkäisevä toiminta on hänelle tärkeä asia sekä käytännössä että tutkimuksessa sekä teknologian hyväksikäyttö siinä ja diagnostiikassa. Arja on edelleen itsekin kovasti innostunut liikkuja ja aikanaan kilpaurheillut maastohiihtäjänä ja kestävyysjuoksijana. Lisäksi Arja vastaa Helsingin yliopistossa liikuntalääketieteen erikoistumiskoulutuksesta.
- Julia Järvimäki, LL, liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, julia.jarvimaki(at)hula.fi (esittely)
Liikuntafysiologit
- Elias Lehtonen, LitM, liikuntafysiologi, elias.lehtonen@hula.fi (esittely)Elias on opiskellut Jyväskylän yliopistossa liikuntafysiologiaa. Elias on erityisen kiinnostunut aerobista suorituskykyä määrittävistä tekijöistä niin urheilijoilla, kuntoilijoilla kuin eri sairauksien yhteydessä. Lisäksi Elias on perehtynyt kestävyysharjoittelun harjoitusadaptaatioihin. Elias on toiminut yksilövalmentajana soutajien, triathlonistien ja pyöräilijöiden kanssa, vastaten erityisesti kestävyysharjoittelun ohjelmoinnista sekä testauksesta. Eliaksella on myös historian kandidaatintutkinto Cambridgen yliopistosta, jossa hän myös souti collegejoukkueessa.
- Anne Koponen, LitM, tohtorikoulutettava (esittely)LitM (liikuntafysiologi), tohtorikoulutettava, urheiluhieroja, yo-merkonomi. Anne on Jyväskylän yliopistosta valmistunut liikuntatieteiden maisteri pääaineenaan liikuntafysiologia. Anne on perehtynyt etenkin veren hapenkuljetuskapasiteetin ja maksimaalisen hapenottokyvyn yhteyksiin, josta tekee väitöskirjaa Liikuntalääketieteen yksikössä Helsingin yliopistossa. Käytännön työssä Anne tekee pääasiassa keskuksen tutkimusprojekteihin liittyviä hemoglobiinimassan ja verivolyymin mittauksia, rasituskokeita laajoin oheismittauksin, sykevälivaihteluun perustuvia autonomisen hermoston mittauksia ja hyvinvointianalyysejä sekä kehon koostumuksen mittauksia.
- Elena Kozharskaya, LitM (esittely)LitM (liikuntafysiologi), TtK, tradenomi. Elena on Jyväskylän yliopistosta valmistunut liikuntafysiologi, joka on opintojensa aikana perehtynyt terveystieteiden ja fysiologian lisäksi mm. urheiluravitsemukseen sekä valmennus- ja testausoppiin. Elena on toiminut ryhmäohjauksen ja yksilövalmennuksen parissa muun muassa voima-, kestävyys- ja taitoharjoittelun saralla sekä triathlonistien oheisharjoittelussa.
- Juha Peltonen, LitT, dosentti, johtaja (esittely)Juha on suorittanut liikuntatieteiden tohtorin, lisensiaatin ja maisterin tutkinnot Jyväskylän yliopistossa. Osan jatko-opinnoistaan hän suoritti Kanadassa (University of Waterloo), samoin kuin väitöskirjan jälkeisen post-doc -koulutuksensa (Western University). Hän on ensimmäinen liikuntafysiologian dosentti Helsingin yliopistossa, jonka Liikuntalääketieteen yksikössä hän toimii tutkimusjohtajana Urheilulääketieteen säätiön johtajan toimen ohella. Juhan tutkimusalueen ydin on hengitys- ja verenkiertoelimistön akuuteissa rasitusvasteissa, harjoittelun ja hengitysilman happiosapaineen vaikutuksessa niihin sekä vuoristoharjoittelussa. Juhan tausta huippu-urheiluun on soudussa, jossa hän oli aikanaan MM-tason soutaja ja soutumaajoukkueen päävalmentaja.
- Elias Lehtonen, LitM, liikuntafysiologi, elias.lehtonen@hula.fi (esittely)
Ravitsemusasiantuntijat
- Tomi Valtanen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti (esittely)Tomi on valmistunut ravitsemusterapeutiksi Itä-Suomen yliopistosta. Tomi tekee vastaanottotyötä monipuolisesti ja aktiivisesti urheilijoiden ja kuntoilijoiden parissa. Tomin vahvuudet ravitsemuksessa ovat painonhallinta, häiriintynyt syöminen ja syömishäiriö, ruoansulatuskanavan vaivat, suorituskykyä tukeva ruokavalio, raudanpuute ja kasvisruokavalio. Tomi toimii opettajana Itä-Suomen yliopiston urheiluravitsemusopinnoissa ja tekee muun työn ohessa väitöskirjaa urheilijoiden ravitsemuksesta. Lisäksi Tomi kirjoittaa blogia ja tekee videoita erinäisistä ravitsemusaiheista.
- Tomi Valtanen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti (esittely)
Sairaanhoitajat ja bioanalyytikot
- Anssi Ahokainen, sairaanhoitaja (AMK), anssi.ahokainen(at)hula.fi (esittely)Anssi on Etelä-Karjalasta kotoisin oleva sairaanhoitaja (AMK). Kiinnostus terveydenhuoltoalaan löytyi Lappeenrannassa armeijan palveluksessa lääkintämiehenä. Työkokemusta alalta on kertynyt Espoon laboratorioista ja myös Meilahden sairaalasta. Vapaa-ajalla Anssi pitää kuntoilusta ja kesäisin viettää aikaa mieluisasti Saimaalla ja Pielisellä.
- Arja Korhonen, bioanalyytikko (AMK), arja.korhonen(at)hula.fi (esittely)Arja on pitkän linjan bioanalyytikko (AMK), joka on erikoistunut kliiniseen fysiologiaan, neurofysiologiaan ja isotooppilääketieteeseen. Arja toimii Kliinisen fysiologian hoitajat ry:n jäsensihteerinä ja rahastonhoitajana, joten kliinisen fysiologian kenttä Suomessa on tuttu. Hän on työskennellyt aiemman työuransa aikana sekä lasten, aikuisten että erityisryhmien tutkimusten parissa omaten laajan kokemuksellisen näkemyksen laboratoriotyöskentelystä ja asiakaspalvelusta.
- Anssi Ahokainen, sairaanhoitaja (AMK), anssi.ahokainen(at)hula.fi (esittely)
Tutkijat
- Antti-Pekka Rissanen, LitK, LT, kliiniseen fysiologiaan ja isotooppilääketieteeseen erikoistuva lääkäri, antti-pekka.rissanen(at)helsinki.fi (esittely)Antti-Pekka on valmistunut liikuntatieteiden kandidaatiksi (liikuntabiologia) Jyväskylän yliopistosta, lääketieteen lisensiaatiksi Itä-Suomen yliopistosta ja lääketieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Väitöskirjassaan hän tutki 1) toisiinsa integroituneita hengitys-, sydän- ja verenkiertoelimistöjen vasteita akuutin dynaamisen kuormituksen aikana terveillä henkilöillä ja potilasryhmissä (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS, tyypin 1 diabetes), ja 2) pitkäaikaisen liikuntaharjoittelun vaikutuksia tyypin 1 diabetes -potilaisiin. Antti-Pekka erikoistuu kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoisalaan ja tekee poikkitieteellistä tutkimustyötä kliinisen lääketieteen ja liikunta-/kuormitusfysiologian rajapinnalla.
- Daniela Eklund, LitT, tutkijatohtori, daniela.eklund(at)helsinki.fi (esittely)Daniela on Jyväskylän yliopistosta väitellyt liikuntatieteiden tohtori pääaineenaan valmennus- ja testausoppi. Daniela perehtyi väitöskirjassaan yhdistetyn voima- ja kestävyysharjoittelun akuutteihin vasteisiin sekä pitkäaikaisadaptaatioihin hengitys- ja verenkiertoelimistön, hermo-lihasjärjestelmän, hormonien ja suorituskyvyn osalta. Tällä hetkellä hän tekee postdoc-tutkimusta monitieteisessä tutkimushankkeessa arkiliikuntaan ja liikuntaharjoittelun suunnitteluun liittyen.
- Sergei Iljukov, LL, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, tohtorikoulutettava, sergei.iljukov(at)gmail.com (esittely)Sergei on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Tarton yliopistosta, jossa hän opiskeli myös liikuntatiedettä sivuaineena. Liikuntalääketieteen erikoislääkäriksi Sergei valmistui Itä-Suomen yliopistosta ja suoritti erikoistumisensa Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksella sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa Jyväskylässä. Valmistumisensa jälkeen Sergei suoritti kansainvälisesti arvostetun urheilulääketieteen fellowship-koulutuksen Aspetar-sairaalassa Qatarissa. Sergeillä on yli 10 vuoden kokemus Viron antidopingtoimikunnan lääketieteellisenä asiantuntijana, mitä kautta hän sai myös tutkimusaiheensa väitöskirjaansa varten. Tutkimuksen tavoitteena on kilpailutulosten perusteella mallintaa mahdollisesti dopingia käyttäviä urheilijoita ja erotella heitä muista. Tutkimus tarjoaa laajoja soveltamismahdollisuuksia aina antidopingtyön tehostamisesta urheilijalahjakkuuksien kartoittamiseen ja yksilölliseen lääketieteeseen asti.
- Antti-Pekka Rissanen, LitK, LT, kliiniseen fysiologiaan ja isotooppilääketieteeseen erikoistuva lääkäri, antti-pekka.rissanen(at)helsinki.fi (esittely)